Порівняльна характеристика стійкості деяких вічнозелених та лиcтопадних інтродуцентів у колекції Нікітського ботанічного саду (НБС-ННЦ) до погодних умов зими 2011-2012 року (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Наведено характеристику морозо- й зимостійкості деяких видів рослин у колекції НБС різного походження у зв’язку з погодними умовами зими 2012 року. Показано зв’язок ступеня морозних ушкоджень із мікрокліматичними умовами території, адвективною та радіаційною погодою. Виявлено, що адвективне зниження температури повітря до –7,90C …–90C у поєднанні з низькою вологістю повітря та сильним вітром призводить до більш значних ушкоджень, ніж радіаційне вихолоджування до –100 С. ...–11,90 С. З’ясовано, що строкатолисті форми Euonymus japonicus, Вuxus sempervirens, Aucuba japonica є менш стійкими як проти радіаційного типу погоди, так і проти адвективного, порівняно з типово зеленими. В результаті зіставлення інтенсивності морозних ушкоджень вічнозелених і листопадних інтродуцентів з родин Caprifoliaceae і Berberidaceae, значень еквівалентно-ефективної і реальної температури на території НБС-ННЦ та даних про їхню потенційну морозостійкість зроблено висновок, що для більшості видів саме адвективна погода є найбільш небезпечною, оскільки такий тип погоди сприяє зниженню еквівалентної ефективної температури (ЕТ) до критичного рівня і нижче. Визначення меж критичних температур декоративних інтродуцентів, значення ЕТ, ймовірність їх настання є значущими параметрами для добору асортименту видів і планування парків.
Keywords: адвективна та радіаціонна погода, еквівалентно-ефективна температура, морозостійкість, інтродуценти.