Мікрофітобентос Кучурганського водосховища (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Усього в мікрофітобентосі Кучурганського лиману було виявлено 122 види водоростей, які належали до 62 родів, 35 родин, 21 порядку, 9 класів і 6 відділів. Вперше для цієї водойми було наведено 11 видів водоростей. Серед видового складу були найдені нові види для водойм Північно-Західного Причорномор’я (7 видів) і рідкісні для території України (6). За видовим складом представники відділу Bacillariophyta (100 видів) переважали над видами з відділів Cyanophyta (11), Chlorophyta (6), Streptophyta (2), Euglenophyta (2) і Dinophyta (1). Коефіцієнти подібності Соренсена-Чекановського і Жаккара між флорами водоростей Кучурганського водосховища і річки Дністер склали 0,57 і 0,40 відповідно і трохи перевищували такі між флорами Кучурганського і Дністровського лиманів (0,53 і 0,36) та Кучурганського лиману і річки Кучурган (0,47 і 0,31).
Keywords: мікрофітобентос, водорості, вид, Кучурганське водосховище.