Матеріали до бріофлори північного сходу Харківської області (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
В статті наведені результати досліджень бріофлори ценозів, пов’язаних з відслоненнями крейди та крейдяними ґрунтами в долинах річок Оскіл та Вовча, включаючи територію НПП «Дворічанський», заказників «Вовчанський» та «Сіверськодонецький». Анотований список включає 2 види печіночників, 80 видів і 2 різновидності мохів, інформацію про їх місцезнаходження і частоту трапляння. 6 видів є новими для Харківщини, з них найбільш цікаві Tortella inclinata (вперше наводиться для Лівобережного Злаково-Лучного Степу) та Weissia levieri (занесений до Червоної книги європейських бріофітів). Проведено короткий аналіз таксономічної та еколого-ценотичної структури бріофлори, її порівняння з бріофлорами заповідників «Медобори» та «Білогір’я».
Keywords: мохоподібні, НПП «Дворічанський», лісовий заказник «Сіверськодонецький», ботанічний заказник «Вовчанський», крейдяні степи, Харківська область.