Формоутворення у видів Monarda fistulosa L. i Monarda citriodora L. в умовах півдня України (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
В статті наводяться результати досліджень насіннєвих популяцій Monarda fistulosa L. I Monarda citriodora L., що вирощуються в умовах підзони типчаково-ковилових степів степової зони України (територія Державного підприємства «Дослідне господарство «Новокаховське» Нікітського ботанічного саду – Національного наукового центру, Херсонська область, Україна). У рослин Monarda fistulosa місцевої репродукції, отриманих в результаті вільного запилення екземплярів сортів Премьєра і Фортуна, виділено 4 форми (3–12, 4–12, 5–12, 6–12). Дані форми відрізняються габітусом та кількістю пагонів, інтенсивністю забарвлення квітки, кольором і формою листкової пластинки, морфометричними показниками органів рослин та термінами цвітіння. У Monarda citriodora відібрано 3 форми (1–11, 2–12, 3–12), які відрізняються термінами початку цвітіння, тривалістю цвітіння, ступенем посухостійкості, габітусом та кількістю мутовок у суцвітті. Нові форми обох видів відібрані для наступного розмноження, подальшого вивчення та використання в селекції.
Keywords: Monarda, Monarda fistulosa, Monarda citriodora, форма, насіннєва популяція, Херсонська область, Україна.