Чекліст флори України. 6: Родини Crassulaceae, Grossulariaceae, Haloragaceae, Saxifragaceae (Saxifragales, Angiosperms) та Convolvulaceae (incl. Cuscutaceae), Solanaceae (Solanales, Angiosperms) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2023)
У флорі України порядок Saxifragales (incl. Crassulales, Grossulariales, Haloragales) представлений чотирма родинами: Crassulaceae, Grossulariaceae, Haloragaceae та Saxifragaceae. Найчисельнішими за кількістю видів (природних та інтродукованих) є Crassulaceae (48 видів) та Saxifragaceae (24). Родину Crassulaceae репрезентують 10 родів: Crassula (Tillaea) – 2 види, Echeveria (1), Graptopetalum (1), Hylotelephium (8), Kalanchoë (1), Petrosedum (3), Phedimus (5), Rhodiola (1), Sedum L. (incl. Macrosepalum) – 18 та Sempervivum L. (incl. Jovibarba) – 8 видів. У складі родини Saxifragaceae – 6 родів: Astilbe (1 вид), Bergenia (1), Chrysosplenium (2), Heuchera (1), Micranthes (2), Saxifraga (17). Менш чисельні родини – Grossulariaceae та Haloragaceae представлені по одному роду: Ribes (incl. Grossularia) – 9 видів та Myriophyllum (3 види), відповідно. Порядок Solanales включає родини Convolvulaceae (incl. Cuscutaceae) та Solanaceae. Родина Convolvulaceae (з включенням до неї видів Cuscutaceae), представлена чотирма родами (Calystegia, Convolvulus, Cuscuta, Ipomoea) та 32 видами і внутрішньовидовими таксонами, багато з яких є бур’яновими, паразитними, частково – декоративними рослинами. Родина Solanaceae представ- лена 14 родами та 32 видами, з яких частина культивується. В порівнянні з попереднім виданням чеклісту (Mosyakin & Fedoronchuk 1999) відбулися зміни у видовому складі та їх номенклатурі у родах Calystegia, Convolvulus, Cuscuta, Physalis, Solanum. Частина видів зазнала змін таксономічного рангу (зведені до підвидів або різновидів) чи переведені в синоніми; деякі є новими або раніше не наводились у відповідних зведеннях (Convolvulus calvertii subsp. ruprechtii, Cuscuta planiflora, Ipomoea batatas, Solanum retroflexum Dunal). Номенклатурних змін зазнав рід Physalis, з якого, на основі недавно проведених молекулярно-філогенетичних досліджень, було виділено монотипний рід Alkekengi (з номенклатурним типом Alkekengi officinarum (≡ Physalis alkekengi).
Keywords: анотований список, чекліст, поширення, флора, Україна, Crassula, Hylotelephium, Petrosedum, Sedum, Sempervivum, Saxifraga, Chrysosplenium, Сalystegia, Convolvulus, Cuscuta, Atropa, Datura, Solanum.