Інтродукція та перспективи господарського використання хурми кавказької (Diospyros lotus L.) на півдні України (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
У роботі узагальнені багаторічні результати вивчення хурми кавказької в південному регіоні України на предмет її господарського використання як декоративної та плодової культури, а також підщепи для інших видів хурми та їх гібридів. Встановлено, що в цих ґрунтово-кліматичних умовах вона може знайти практичне використання як підщепа для хурми східної і частково її гібридів тільки в місцях, де абсолютні температурні мінімуми не нижче –18–20 ˚С: це Південний берег Криму. У більш холодному кліматі як підщепу для цього краще використовувати хурму віргінську. Використання хурми кавказької як плодової культури та в озелененні в південному регіоні України насамперед через низьку її зимостійкість є неможливим. Більш вірогідною для цієї мети тут є хурма віргінська, яка більш зимостійка, крупноплідніша та врожайніша.
Keywords: Diospyros lotus, озеленення, декоративність, посухостійкість, плодова культура, зимостійкість, підщепа, зрощення.