Важкі метали в гаметофітах моху Bryum аrgenteum Hedw. та ґрунтах на територіях заводів міста Миколаєва (Україна) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
На територіях чотирьох заводів міста Миколаєва (Україна) проведено дослідження вмісту важких металів – Cu. Zn, Cd, Pb в ґрунтах та гаметофітах моху Bryum argenteum Hedw. Аналіз коефіцієнтів акумуляції важких металів в ґрунтах територій заводів м. Миколаєва (Миколаївський глиноземний завод, Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект», ВАТ «Дамен Шип’ярдс Океан» та Суднобудівний завод імені 61-Комунара) показав, що коефіцієнти акумуляції в них в 1-1,5 рази більші, ніж в гаметофітах досліджуваного моху. Найменш забрудненою важкими металами у порівнянні з умовно чистою зоною є територія суднобудівного заводу імені 61-Комунара. Отримані дані підтверджують належність даного виду моху до рослин-індикаторів.
Keywords: важкі метали, мохоподібні, ґрунти, Вryum аrgenteum, Україна.