Методика кількісної оцінки фітоценозів за фітосоціологічним спектром (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Екологічну оцінку угруповань запропоновано здійснювати за їх фітосоціологічними спектрами. Під фітосоціологічним спектром розуміються кількісні співвідношення у загальному видовому складі фітоценозу між видами, приуроченими до різних класів системи Браун-Бланке. Показано, що на перший клас у фітосоціологічному спектрі припадає від 22% до 45%. Це свідчить про перехідний характер флори досліджених рослинних угруповань. Такі угруповання запропоновано класифікувати не за характерними видами, а за схожістю трьох перших класів фітосоціологічного спектру. За фітосоціологічним спектром виконано ординацію рослинних угруповань, де вісі відповідають класам Браун-Бланке. Доведено, що фітосоціологічний спектр змінюється вздовж градієнту екологічних факторів. Оцінено екологічні оптимуми за даними фітоіндикації деяких класів Браун-Бланке.
Keywords: фітосоціологічний спектр, класифікація рослинності, класи Браун- Бланке.