Віруси oрхідних Чорноморського біосферного заповіднику (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Проведено обстеження рослин Orchis picta Loisel, відібраних у Чорноморському біосферному заповіднику, на наявність вірусних інфекцій. Була доведена інфекційність соку, а також можливість механічної передачі вірусу. Методом трансмісивної електронної мікроскопії у зразках хворих рослин були виявлені два типи сферичних вірусоподібних часток, діаметром приблизно 50 нм та 80-100 нм. Відповідно до морфологічних особливостей віруси, виділені з рослин O. picta, можуть належати до родини Caulimoviridae та роду Tospovirus відповідно.
Keywords: орхідні, віруси, природна флора.