Мохоподібні як модель дослідження екофізіологічної адаптації до умов природного середовища (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Встановлено 11 характерних ознак адаптаційної стратегії мохоподібних як нащадків перших ембріофітів, які представляють гаметофітний напрям еволюції вищих рослин. Коротко охарактеризовано кожну з ознак стратегії та відзначено відмінні від судинних рослин біологічні, морфологічні, фізіологічні та генетичні особливості адаптації. Показано, що пойкілогідричність і толерантність до висушування є одними з визначальних ознак екофізіологічної адаптації мохоподібних.
Keywords: слова: мохоподібні, гаметофіт, екофізіологічна адаптація, пойкілогідричність, толерантність до висушування.