Вплив деяких екологічних факторів на сировинну цінність ценопопуляцій Ledum palustre L. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Проаналізовано вплив зволоження та освітлення на сировинну цінність ценопопуляцій Ledum palustre L. в межах Рівненської та Волинської областей. Максимальна ресурсна продуктивність ценопопуляції 135,8±0,7 г/м2 виявлена в умовах сосняків лохино-багново- сфагнових, для яких характерні високий ступінь зволоження (88,5) і невисока трофність ґрунту (2,5) при освітленості 30 тис. люкс. Для забезпечення найвищого виходу ефірної олії з сировини її заготівлю слід проводити в фазу масового цвітіння. Вміст ледолу в ефірній олії має найвищі показники на початку достигання плодів. Найвищі показники вмісту дубильних речовин – в кінці фази плодоношення. Встановлено, що у ценопопуляцій Ledum palustre L. Рівненської та Волинської областей ресурсні і фітохімічні максимуми не співпадають, що необхідно враховувати при плануванні заготівель та їх проведенні. Встановлені оптимальні умови і терміни збирання сировини.
Keywords: ценопопуляція, Ledum palustre L., сировинна цінність, ефірна олія.