Передумови збереження життєздатності природних популяцій Homogyne alpina (L.) Cass. (Asteraceae) при демутаціях на субальпійських луках Карпат (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Узагальнені результати багаторічного моніторингу (1974-2013 рр.) модельної популяції Homogyne alpina (L.) Cass. (Asteraceae) в процесі демутаційних змін рослинності на субальпійських луках Карпат. Виявлено закономірності структурних трансформацій і засади авторегуляції цієї популяції. Зроблено висновок про особливу роль мікропопуляцій як осередків формування потоку поколінь і збереження гетерогенності популяційних елементів.
Keywords: мікропопуляція, природна популяція, життєвість, життєздатність.