Интродукция Thymus roegneri K. Koch aggr. в Никитском ботаническом саду (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Наведено результати вивчення морфобіологічних та господарсько-цінних ознак (врожай сировини, масова частка, компонентний склад ефірної олії) Thymus roegneri K. Koch. aggr. Зразок був інтродукований з флори гірського Криму (Ай-Петринська яйла), вегетативно розмножений і висаджений на інтродукційно-селекційну ділянку. В умовах інтродукції в Нікітському ботанічному саду рослини Th. roegneri проходять повний цикл розвитку, рясно цвітуть і плодоносять. Th. roegneri – напівчагарничок висотою 25–30 см, стебла густо опушені короткими волосками. Листя темно-зелені, довгасто-еліптичні. Суцвіття подовжене, що складається з 2–3 мутовок. Віночок рожево-ліловий. Масова частка ефірної олії в фазу масового цвітіння становить 0,5– 0,6 % від сирої маси. У її структурі ідентифікований 31 компонент. Ефірна олія містить гераніол 39,1 %, геранілацетат 28,5 % і тимол 16,9 %. Має цінність для харчової та парфумерно-косметичної промисловості.
Keywords: інтродукція, ефірна олія, компонентний склад ефірної олії.