Репрезентативність рідкісних і зникаючих видів роду Astragalus L. (Fabaceae) у межах природно-заповідних територій та в колекціях інтродукційних центрів України (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
З метою часткової оцінки наближення до успіху у виконанні задач 7 і 8 Глобальної стратегії збереження рослин в Україні до 2020 року визначено та проаналізовано рівень репрезентативності рідкісних і зникаючих видів роду Astragalus L. (Fabaceae) природної флори країни на територіях природно-заповідних об’єктів, у колекціях ботанічних садів і дендропарків. Встановлено, що 4 види (19 % з цієї групи) – A. exscapus L., A. sareptanus A. Beck., A. zingeri Korsh., A. calycinus M. Bieb. – не представлені на територіях природно-заповідного фонду України. В культурі нині зберігається 12 рідкісних і зникаючих видів. Виділено 5 видів, які можуть бути задіяними у програмах з реставрації та відновлення екосистем у найближчій перспективі (A. cicer L., A. cretophilus Klokov., A. glycyphyllos L., A. odessanus Besser, A. ponticus Pall.). На сьогодні взагалі не забезпечені охороною ex situ та in situ в Україні 3 рідкісних і зникаючих види: A. exscapus, A. sareptanus, A. calycinus.
Keywords: Глобальна стратегія збереження рослин, рідкісні та зникаючі види рослин, збереження in situ та ex situ, ботанічні сади, дендропарки, Україна, Astragalus L.