Інтродукція Paeonia tenuifolia L. в дендропарку "Асканiя-Нова" (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Досліджено перебіг онтогенезу Paeonia tenuifolia L. при культивуванні в дендропарку "Асканiя-Нова", степова зона півдня України. Встановлено феноритміку, особливості індивідуального розвитку та репродукції, морфометричні параметри вегетативних і генеративних органів. Останні характеризуються дуже низьким (довжина пелюстки та плоду), низьким (висота рослини та квітконоса, ширина пелюстки, довжина та ширина насінини) та середнім (довжина та ширина листка, ширина плоду) рівнями мінливості, що свідчить про значну адаптацію виду в нових умовах зростання. З'ясовано, що в дендропарку "Асканiя-Нова" Paeonia tenuifolia властива повна реалізація річного та життєвого циклів розвитку. Рослини добре розвинені, регулярно рясно цвітуть та плодоносять, утворюють життєздатний самосів. Існує тенденція формування інтродукційної популяції виду.
Keywords: Paeonia tenuifolia L., збереження ex situ, особливості індивідуального розвитку, показники репродукції.