Лишайники та ліхенофільні гриби дендропарку біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Наведено дані про зростання 116 видів лишайників та 10 видів ліхенофільних грибів дендрологічного парку «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна. З них 81 вид виявився новим для біосферного заповідника, 10 видів – виключені зі складу його ліхенобіоти. Вперше для території України наводяться Caloplaca substerilis Vondrák, Palice & van den Boom, Lecania sylvestris (Arnold) Arnold, Marchandiomyces corallinus (Roberge) Diederich & D. Hawksw., Polychidium muscicola (Sw.) Gray, Scytinium callopismum (A. Massal.) Otalora, P.M. Jørg. & Wedin. Для її рівнинної частини вперше вказуються Candelariella faginea Nimis, Poelt & Puntillo, C. subdeflexa (Nyl.) Lettau, Flavoplaca dichroa (Arup) Arup, Frödén & Søchting, Verrucaria breussii Diederich & Van den Boom.
Keywords: Caloplaca substerilis, Lecania sylvestris, Marchandiomyces corallines, Polychidium muscicola, Scytinium callopismum, кора, вапняки, грунт.