Другий чекліст мохоподібних України (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Другий чекліст мохоподібних України складено відповідно до сучасної таксономічної системи бріофітів (перший чекліст опубліковано у 2008 році). Мохоподібні (надвідділ Bryobionta) відносяться до 3 відділів: Anthocerotophyta (4 види), Marchantiophyta (192 вид), мохи (653 види). Види у відділах розташовані в алфавітному порядку. Для кожного виду вказані сучасні латинські назви, найбільш відомі синоніми, поширення у фізико-географічних рівнинних зонах: зоні мішаних хвойно-широколистяних лісів (Українське Полісся), зоні широколистяних лісів (неморальна зона), лісостеповій зоні та степовій зоні (в т.ч у кримських степах) та у гірських ландшафтних країнах – Карпатська гірська країна (Українські Карпати), Кримська гірська країна та поширення видів в адміністративних областях України. Наводяться вказівки щодо видів, які не вказувалися у першому Чеклісті мохоподібних України (2008), а також сумнівні види та види, що виключені з бріофлори України.
Keywords: Bryobionta, Anthocerotophyta, Marchantiophyta, Bryophyta, чекліст, Україна.