Таксономічний статус Atocion hypanicum (Klokov) Tzvelev (Caryophyllaceae) за результатами аналізу вторинної структури нуклеотидних послідовностей ITS1 та ITS2 (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Проведено реконстукцію вторинних структур послідовностей ITS1 та ITS2 транскриптів Atocion hypanicum (Klokov) Tzvelev та A. compactum (Fisch. ex Hornem.) Tzvelev. Наявність унікальної нуклеотидної заміни у четвертій спіралі транскрипту послідовності ITS1 A. hypanicum, що призводить до порушення вторинної структури спіралі, вказує на статус цього таксону як окремої операційної таксономічної одиниці. Відсутність CBC в послідовності ITS2 між отриманими сіквенсами A. hypanicum та A. compactum свідчить про відсутність генетичних бар’єрів для схрещування цих таксонів. Показано наявність фенотипних відмін між A. hypanicum та A. compactum з території Кавказу, пов’язаних з морфологією приквіток та верхівкових листків. Підтверджено самостійний видовий статус A. hypanicum.
Keywords: Atocion hypanicum, Atocion сompactum, вторинна структура ITS1 та ITS2, таксономічний статус.