До аналізу структури рослинності геологічної пам’ятки природи «Сланцеві скелі» (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
Проаналізовано морфологію фітосистем, що виконувалась на основі повного опису компонентів рослинності геологічної пам’ятки природи «Сланцеві скелі». Виявлено, що в рослинному покриві переважають угруповання, сформовані ксероморфними трав'янистими та трав'янистими дерновими видами. Встановлені синморфотипи рослинних угруповань та описані їх форми, що зустрічаються найчастіше. У даній статті представлені різновиди синморфологічних груп рослинності та їх схематичні рисунки. Виокремлені типові для даної місцевості синморфотипи рослинних угруповань. Слід відзначити, що диференціація синморфотипів рослинності детермінована ектопічними умовами.
Keywords: ксероморфні екосистеми, синморфотип, сланцеві породи, петрофіти, фітоструктура, ксерофіти.