Участь печіночників в утворенні бріоценозів мохової рослинності Лісостепу України (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
Встановлено, що в формуванні бріоценозів мохової рослинності Лісостепу України беруть участь 11 видів печіночників, які належать до 10 родів, 9 родин, 6 порядків, двох класів. Згідно еколого-флористичної класифікації на основі методу Браун-Бланке вони присутні в складі 8 класів, 12 порядків, 16 союзів, 29 асоціацій, 1 субасоціації та 15 безрангових угруповань мохової рослинності. Це Marchantia polymorpha L., Riccia glauca L., Metzgeria furcata (L.) Dumort., Ptilidium pulcherrimum (Weber) Vainio, Lophocolea heterophylla (Schrad.) Dumort., L. minor Nees, Plagiochila porelloides (Torr. ex Nees) Lindenb, Сephaloziella rubella (Nees) Warnst., Porella platyphylla (L.) Pfeiff., Frullania dilatata (L.) Dumort., Radula complanata (L.) Dumort. Їхня ценотична роль у формуванні бріоценозів є різноманітною. Печіночники виступають або діагностичними видами синтаксонів, або є їх малозначимими компонентами. Діагностичними видами класів є Lophocolea heterophylla (класу Cladonio digitatae- Lepidozietea reptantis Jez. & Vondr. 1962), Metzgeria furcata, Plagiochila porelloides (Neckeretea complanatae Marst. 1986), Frullania dilatata, Radula complanata (Frullanio dilatatae-Leucodontetea sciuroidis Mohan 1978 em. Marst. 1985). Печіночники Lophocolea heterophylla, Porella platyphylla, Ptilidium pulcherrimum є діагностичними видами відповідних асоціацій: Lophocoleо heterophyllaе-Dolichothecetum seligeri Phil. 1965, Homalothecio sericei-Porelletum platyphyllae Stǿrm ex Duda 1951, Madotheco platyphyllae-Leskeelletum nervosae (Gams 1927) Barkm. 1958, Ptilidio pulcherrimi- Hypnetum reptile Gapon 2010. Більшість з виявлених видів є діагностичними видами порядків, союзів, субасоціацій та безрангових угруповань, тільки Lophocolea minor, Сephaloziella rubella, Riccia glauca, Plagiochila porelloides є малозначимими компонентами бріоугруповань і трапляються в їхньому складі зрідка. Охарактеризовані асоціації, де печіночники є діагностичними видами, вперше до них наведені фітоценотичні таблиці.
Keywords: мохоподібні, печіночники, Лісостеп України, бріоугруповання, бріоценоз, синтаксон, еколого-флористична класифікація.