Вища водна флора та рослинність Національного природного парку “Пирятинський” (Полтавська область, Україна) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
Досліджено флористичне багатство, екологічна структура та ценотичне різноманіття вищих водних рослин р. Удай в межах НПП “Пирятинський”, де виявлено 34 види макрофітів, що формують 16 угруповань рангу асоціації еколого-флористичної класифікації. Аналіз заростання річища та заплавних водойм показав збереженість їх природної структури, широке різноманіття біотопів та певну збідненість видового багатства як свідчення антропогенної трансформації реофільних екосистем. Домінування видів евтрофо-болотного комплексу на окремих ділянках розглядається як загроза посилення процесів заболочення та трансформації реофільних біотопів. Виділено раритетну складову флори, підтверджено доцільность створення на даній території об'єкта заповідного фонду України державного значення. Дано рекомендації щодо розширення списку регіонально рідкісних видів.
Keywords: р. Удай, НПП “Пирятинський”, вища водна рослинність, угруповання, асоціація.