Новий для України дискоміцет Schizoxylon centaureae Bres. (Stictidiaceae Fr., Ostropales Nannf.) з Регіонального ландшафтного парку «Тилігульський», Одеська область (Україна) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
Неліхенізовані остропальні гриби є недостатньо дослідженими в Україні. У роботі представлені відомості про новий для України та рідкісний у світовому масштабі вид Schizoxylon centaureae Bres., виявлений на території РЛП «Тилігульський». Характерною ознакою цього виду є ниткоподібні спори, що розпадаються на фрагменти при дозріванні аску та приуроченість до розвитку на мертвих стеблах Centauria sp та Asphodelus sp. Стаття містить оригінальні ілюстрації та опис виду. Оскільки цей вид був дотепер відомий лише з Португалії та Греції, знахідка S. centaureae в Україні суттєво змінює існуючі уявлення про його поширення.
Keywords: неліхенізовані остропальні гриби, Schizoxylon centaureae, РЛП Тилігульський.