Роль віталітетної диференціації в насіннєвому поновленні популяції Homogyne alpina (L.) Cass. (Asteraceae) на субальпійському лузі Чорногори (Карпати) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
Узагальнено результати польових експериментів (2011–2014 рр.) з вивчення ефективності насіннєвого поновлення в популяції Homogyne alpina (L.) Cass. (Asteraceae) на субальпійському лузі Чорногори (Українські Карпати). Зроблено висновок, що віталітетна диференціація насіння є базовою передумовою для збалансованого заміщення поколінь і збереження життєздатності популяції H. alpina. Внаслідок різниці в репродуктивних потенціях, що була виявлена у насіння високої, середньої і низької життєвості, їхня роль в насіннєвому поновленні змінюється відповідно до змін дії екологічних чинників.
Keywords: насіннєве поновлення, урожай насіння, схожість, природна популяция, життєвість.