Знахідки орхідних на території басейну нижньої Сули (Україна) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
Наведено інформацію про місцезнаходження чотирьох видів орхідей (Epipactis helleborine, E. palustris, Listera ovata, Anacamptis palustris) на території басейну нижньої Сули за результатами оригінальних досліджень. Охарактеризовано еколого- ценотичні особливості нових місцезнаходжень цих видів на основі виконаних геоботанічних описів угруповань. Epipactis helleborine виявлений у масиві нагірного широколистяного лісу, а Listera ovata – у заплавному широколистяному лісі на березі р. Гнила Оржиця (Гребінківський р-н, Полтавська область) та на пухнастоберезовому евтрофному болоті в околицях с. Білоусівка (Драбівський р-н, Черкаська область). Лучно-болотні види – Anacamptis palustris та Epipactis palustris – утворюють популяції на заплавних молінієвих луках в околицях с. Михайлівка Черкаської області, а останній вид чисельно зустрічається у специфічних біотопах – вербово-тополевих околках у притерассі Сули. В охарактеризованих місцезнаходженнях види репрезентовані різночисельними популяціями, переважно правосторонніх спектрів, які приурочені до відповідних еколого-ценотичних умов. Указується, що Epipactіs palustris та Anacamptis palustris охороняються в урочищі «Березове» на території національного природного парку «Нижньосульський», a Epipactіs helleborine та Listera ovata доцільно забезпечити охороною, відповідно створивши ботанічний заказник у Полтавській області та оптимізувавши гідрологічний заказник «Білоусівський» у Черкаській.
Keywords: Epipactis helleborine, E. palustris, Listera ovata, Anacamptis palustris, орхідні, рідкісні види, місцезнаходження, охорона, басейн нижньої Сули.