Матеріали до Червоної книги України (Sphagnopsida, Bryopsida) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
Стаття є продовженням публікації раритетних видів мохоподібних України. Дано характеристику раритетних видів відділу Bryophyta (класів Sphagnopsida і Bryopsida). Ці види включено до Червоної книги європейських бріофітів, до матеріалів додатків до Бернської конвенції, Червоної книги України, Червоного списку мохоподібних України та до Чеклісту європейських бріофітів щодо створення Червоного списку Європи. З класу Sphagnopsida раритетними є 5 видів, з класу Bryopsida до раритетних відносимо 96 видів. Найбільше рідкісних видів представлено у родинах Pottiaceae – 21, Amblystegiaceae – 7, Fissidentaceae, Funariaceae, Orthotrichaceae – по 6 видів та в родах Fissidens – 6, Sphagnum – 5, Tortula – 4 види. Охарактеризовані види потребують критичного розгляду з метою визначення заходів щодо їх охорни в Україні.
Keywords: Червоний список мохоподібних, Sphagnopsida, Bryopsida, Україна.