Cyanoprokaryota прибережних cолонців Куяльницького лиману (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2016)
На пересохлих ділянках Куяльницького лиману, у солонцевому ґрунті, вкритому рослинними асоціаціями справжньосолончакової рослинності та різнотравних засолених лук, методом культур виявлено 42 види Cyanoprokaryota з 19 родів, 10 родин та чотирьох порядків підкласів Synechococcophycidae (41,5 %), Oscillatoriophycidae (34,1 %) та Nostochophycidae (24,4 %). Характерними рисами місцезростання були постійна присутність та кількісне переважання ціанопрокаріот у досліджених зразках (порівняно із діатомовими та зеленими водоростями), висока насиченість проб видами, значне різноманіття гетероцитних форм та рясний розвиток у ґрунтових культурах представників порядку Nostocales. За екологічним профілем, переважають аквально- субаерофітні форми, що відбиває екотонний характер досліджених ділянок. За ставленням до умов солоності, виявлені види належать до галофілів (11,9 %), галобіонтів (40,1 %) та галотолерантів (47,6 %). Ділянки із рослинністю різного типу дещо відрізнялись за видовим та таксономічним складом Cyanoprokaryota, що пов’язано із різницею у ступені зволоженості ділянок. Виявлені види проаналізовано з точки зору сучасних поглядів на їх таксономічне положення. Зроблено ряд цікавих флористичних знахідок – вперше для України вказуються Pseudocapsa maritima Komárek, Leptolyngbya norvegica (Gomont) Anagn. et Komбrek, Phormidium litorale Golubić, Ph. viride (Vaucher ex Gomont) Lemmermann, Porphyrosiphon fuscus Gomont ex Frémy, Nodularia crassa (Voronichin) Komárek, Hübel et M. Hübel. Складено перевірений список ціанопрокаріот Куяльницького лиману за оригінальними та літературними даними.
Keywords: Cyanoprokaryota, синьозелені водорості, солонці, видове різноманіття, нові таксони, екологія, Куяльницький лиман.