Ліхенофлора залізорудних відвалів м. Кривий Ріг (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2016)
В статті наведені дані про лишайники п’яти залізорудних відвалів Криворіжжя. Виявлено 58 видів лишайників з 29 родів, 15 родин. Серед них один вид – Trapelia obtegens (Th. Fr.) Hertel – є рідкісним для рівнинної частини України. Більшість видів лишайників представлена епіфітною (21) та епілітною (20) екологічними групами. Також відмічено 8 епігейних та 9 еврісубстратних. Найпоширенішими на території залізорудних відвалів виявились види Candelariella aurella (Hoffm.) Zahlbr., Lecanora dispersa (Pers.) Röhl., Massjukiella polycarpa (Hoffm.) S.Y. Kondr., Fedorenko, S. Stenroos, Kärnefelt, Elix, J.S. Hur & A. Thell, Phaeophyscia orbicularis (Neck.) Moberg, Physcia adscendens (Fr.) H. Olivier, Rinodina pyrina(Ach.) Arnold та Xanthoria parietina (L.) Th. Fr.
Keywords: лишайник, субстрат, залізорудні відвали, техногенно трансформовані території, гірничопромислові ландшафти.