Вплив цитратів и сульфатів різних металів на склад біомаси лікарського гриба Trametes versicolor (L.) Lloyd (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2016)
В статті наведені дані дослідження впливу цитратів та сульфатів марганцю та цинку на біохімічний склад біомаси цінного лікарського гриба Trametes versicolor 353, що зростав на рідкому живильному середовищі в умовах глибинної культури. Результати експерименту свідчать про те, що цитрати та сульфати цих металів впливають різним чином на склад біомаси T. versicolor 353. Встановлено, що цитрати та сульфати обох досліджених металів у різній мірі змінюють концентрацію певних амінокислот в міцелії. Наявність цитрату цинку чи марганцю у живильному середовищі зменшувало вміст цис-лінолевої кислоти в біомасі T. versicolor 353, порівняно з сульфатами відповідних металів та контрольним середовищем без досліджуваних елементів.
Keywords: Trametes versicolor, цитрат, сульфат, цинк, марганець, амінокислоти, жирні кислоти.