Топ – 20 найнебезпечніших чужорідних видів рослин за даними електронних ресурсів iNaturalist і GBIF (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2023)
На основі критичного аналізу літературних джерел було складено список з 69 видів, які потенційно можуть вважатися небезпечними інвазійними в Україні. Для кожного з цих видів було визначено частоту трапляння в Україні на основі даних з електронних ресурсів GBIF та iNaturalist. Порівняння отриманих даних за частотою трапляння дозволило відібрати 20 видів з найбільшою кількістю місцезнаходжень в Україні за даними GBIF та iNaturalist. Перші п'ять позицій в обох списках належать одним і тим же видам, хоча їх порядок у топ-5 дещо відрізняється. Згідно з аналізом, найнебезпечнішими інвазійними чужорідними видами у флорі України є Acer negundo, Erigeron canadensis, Erigeron annuus, Ambrosia artemisiifolia та Robinia pseudoacacia. Аналіз електронних ресурсів як додаткового критерію поряд з іншими критеріями (екологічними, фітоценотичними, динамічними тощо) при визначенні ступеня інвазійності чужорідних видів дає досить об'єктивні результати, оскільки використання ресурсів громадянської науки забезпечує більш-менш рівномірне покриття території країни і не пов'язане з планами досліджень, які часто впливають на рівномірність розподілу наявних даних. Крім того, переважна більшість даних на цих ресурсах зібрана за останні п'ять років, тобто вони відображають сучасне поширення цих видів, а не їхнє минуле поширення, яке відображене в літературі та архівних джерелах і цілком може відрізнятися від сучасного стану.
Keywords: чужорідні види, критерії інвазійності, фітоінвазії, поширення видів, GBIF, iNaturalist, фільтрування даних.