Поширення, ценотична приуроченість, екологічні та мофолого-біологічні особливості Astragalus ponticus Pall. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2016)
Узагальнена інформація про поширення, ценотичну приуроченість, екологічні та біологічні особливості занесеного до Червоної книги України Astragalus ponticus. Сучасний ареал A. ponticus охоплює степові та лісостепові райони Циркумбореальної, Середземноморської та Ірано-Туранської флористичних областей. Розкриті особливості географічного поширення у кожній з країн. В Україні існує два центри поширення A. ponticus. Перший – пов’язаний з степовими р-нами Придніпровської височини та Причорноморської низовини. Другий – знаходиться на південному узбережжі Криму. Наведена інформація про екологічну та ценотичну приуроченість. В Україні популяції A. ponticus локальні, малочисельні, нормальні, повночленні, з переважанням у віковому спектрі генеративних особин. Встановлена причина слабкого насіннєвого відновлення A. ponticus, яка криється у низькій насіннєвій продуктивності, що контролюється поширенням шкідників насіння.
Keywords: Astragalus ponticus, хорологія, ценотична приуроченість, екологічні, морфолого-біологічні особливості.