Раритетна складова урбанофлори Кривого Рогу та шляхи її збереження (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2017)
Представлений анотований список рідкісних і зникаючих видів флори Кривого Рогу, який включає 157 видів судинних рослин з міжнародним, національним і регіональним фітосозологічним статусом. Із них фактично 14 видів належать до категорії 0 (зниклі види), 40 видів – до категорії 1 (зникаючі), 33 – до категорії 2 (вразливі), 59 – до категорії 3 (рідкісні), 11 видів – до категорії 4 (невизначені). Найбільше охоронюваних видів містять родини Asteraceae (16 видів), Fabaceae (12 видів), Rosaceae і Poaceae (по 11 видів). Окрім охорони видів у мережі об’єктів природно-заповідного фонду для промислових регіонів визначені додаткові шляхи збереження рідкісних і зникаючих видів природної флори: культивування в ботанічних садах, широке використання в озелененні міста та для рекультивації порушених земель.
Keywords: урбанофлора, рідкісні та зникаючі види, охорона, Кривий Ріг.