Ведення «Зеленої книги України»: проблеми і рішення (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2018)
У статті акцентується увага на актуальному фітосозологічному завданні удос коналенню наукових засад та розробленню нових форм збереження рослинного світу з метою забезпечення спонтанного розвитку фітобіоти. Підкреслюєть ся, що о дним із механізмів забезпечення охорони раритетного фітоценофонду є ведення “Зеленої книги України”. У зв'язку з підготовкою її другого, як державного документу , видання стає очевидною необхідність критичного перегляду переліків раритетних синтаксо нів, їхнього созологічного статусу, установлення за результатами новітніх фітоценологічних досліджень раритетної фітоценорізноманітності, яка потребує охорони, визначення рівня природної та антропічної трансформації раритетних рослинних угруповань, З'ясова но, що в результаті проведеного критичного аналізу синтаксономічного складу раритетної фітоценорізноманітності України та геоботанічних описів їхніх фітоценозів виявлена низка асоціацій, які потребують уточнення. До переліку раритетного фітоценофонду включ ені синтаксони, угруповання яких, як показали польові дослідження, ймовірно зникли з їхніх місцевиростань внаслідок дії природних або антропічних чинників.
Keywords: Зелена книга України, раритетні угруповання, проблеми, рішення.