Знахідка нових для флори Нижньодніпровських арен видів роду Nymphaea на території Національного природного парку «Олешківські піски» (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2018)
Два види роду Nymphaea L. (N. alba L. та N. candida J. Presl & C. Presl) були вперше виявлені на території Нижньодніпровських пісків. Вони зростають в центрі Козачелагерської арени в межах Раденського відділення Національного природного парку «Олешківські піски». В адміністративному відношенні це землі Раденської сільської ради Олешківського району Херсонської області. Nymphaea alba та N. candida зростають в двох невеликих озерах, розташованих неподалік одне від одного. Ці озера утворилися унаслідок заповнення ґрунтовими водами вирв від авіаційних бомб (до утворення національного парку на цій території розташовувався військовий полігон). Озера округлої форми, із зарослими берегами. Угруповання N. candida та N. alba відносяться до складу союзу Nymphaeion albae Oberdorfer 1957, порядку Potametalia W. Koch, класу Potametea Klika in Klika et Novak 1941, 1926. Зростання видів роду Nymphaea можливе в цій місцевості завдяки близькому заляганню ґрунтових вод. Не викликає сумніву, що види роду Nymphaea нещодавно з’явилися на Козачелагерській арені, оскільки озера, в яких вони трапляються, мають антропогенне походження і утворилися в другій половині ХХ століття внаслідок діяльності військового полігону. Мігрували, на нашу думку, види латаття сюди природним шляхом за допомогою водно-болотних птахів. Виявлені місцезнаходження N. candida та N. alba мають високу созологічну цінність. Хоча обидва види досить часто трапляються у розташованих поряд плавнях Нижнього Дніпра, це перша знахідка видів роду латаття на території Нижньодніпровських пісків. Угруповання Nymphaeeta candidae та Nymphaeeta albae включені до Зеленої книги України. Крім того, N. alba належить до регіонально рідкісних рослин в Херсонській області. З метою подальшого їх збереження необхідно проводити постійний моніторинг стану їх популяцій та, у разі необхідності, запровадити біотехнічні заходи щодо їх збереження.
Keywords: Nymphaea alba, N. candida, нові види рослин, Козачелагерська арена.