Amygdalus ledebouriana Schlecht. в умовах культури у дендропарку "Асканія-Нова" (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2019)
Проаналізовано успішність інтродукції в дендрологічному парку "Асканія-Нова" Amygdalus ledebouriana Schlecht. – виду міжнародного созологічного статусу. За підсумками різнобічних досліджень встановлено, що він виявляє високий ступінь адаптації до регіональних природно-кліматичних умов. Висота рослин від 1,1 м до 1,3 м. Середні розміри: листків 4,3±0,12 см × 1,1±0,08 см, листочків оцвітини 0,96±0,09 см × 0,56±0,05 см, кістянки – 2,5±0,08 см × 2,1±0,1 см, кісточки – 1,9±0,07 см × 1,4±0,06 см. Маса 100 штук середніх за розміром кістянок 89,9 г. Належить до рослин із раннім початком поновлення вегетації, за дендроритмотипом – до ранньо-середніх рослин, за часом зацвітання – до ранньо-весняних. Тривалість періоду вегетації складає 213–232 дні, фенологічний лаг (від початку цвітіння до повного дозрівання плодів) – 131–133 дні. Ріст пагонів триває 92±11 дні, річний приріст пагонів стабільний, 15,5±0,7–16,1±0,7 см. A. ledebouriana щорічно рясно цвіте і в окремі роки плодоносить, утворюючи життєздатні плоди, які за певних способів допосівної підготовки мають високу ґрунтову схожість. Виду властива висока вегетативна репродуктивна здатність, завдяки чому він збільшує свій життєвий простір та закріплюється в нових місцях зростання. У дендропарку A. ledebouriana вирізняється значною зимостійкістю, посухостійкістю від середньої до високої (зазвичай, "підгоряють" кінчики листків, іноді листки жовтіють). У деякі роки листки уражаються клястероспоріозом (дірчастою плямистістю), а окремі пагони – моніліозом. Ураження інших органів рослин та іншими біотичними чинниками не спостерігали.
Keywords: тривалість вегетації, морфометричні параметри вегетативних і генеративних органів, природне поновлення, розмноження.