Нові та валідизовані назви деяких синтаксонів класу рослинності Festuco-Brometea зі Східної Європи (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2021)
У статті наводиться опис нових, а також відбувається валідизація деяких синтаксонів рослинності класу Festuco-Brometea. Запропоновано справжні степи Східної Європи, поширені від східної частини Румунії до Уралу, відносити до порядку Galatello villosae-Stipetalia lessingianae. Він є проміжною ланкою між мезоксерофітними угрупованнями Центральної та Східної Європи порядку Festucetalia valesiacae Soo 1947 та пустельними степами порядку Tanaceto achilleifolii-Stipetalia lessingianae Lysenko et Mucina in Mucina et al. 2016. Кальцепетрофітні угруповання Понтичного регіону запропоновано об’єднати у порядок Cephalario uralensis-Jurineetalia stoechadifolii. Вони заміщають ценози Stipo pulcherrimae-Festucetalia pallentis Pop 1968 у Східній Європі в умовах більш континентального клімату. Валідизовано союз Galio campanulati-Poion versicoloris, що охоплює угруповання на карбонатних відслоненнях Центрального та Західного Поділля, і є одиницею порядку Stipo pulcherrimae-Festucetalia pallentis Pop 1968 на східній межі поширення, а також асоціацію, що є його лектотипом. Описано нову асоціацію пустельних степів з Республіки Калмикія з союзу Tanaceto achilleifolii-Stipion lessingianae. Окрім того, наведено нову назву Paeonio tenuifolii-Stipetum tirsae для асоціації лучних кримських степів, оскільки стара її назва має бути відхилена внаслідок омонімії.
Keywords: степова рослинність, класифікація, синтаксономія, номенклатура рослинних угруповань, Festucetalia valesiacae, Tanaceto achilleifolii-Stipetalia lessingianae, Stipo pulcherrimae-Festucetalia pallentis.