Torilis pseudonodosa Bianca (Apiaceae) – новий вид для флори України (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2021)
Повідомляємо про першу знахідку Torilis pseudonodosa Bianca (Apiaceae) в Україні. Знайдено 28 травня 2021 року в районі «Потіївської» ділянки Чорноморського біосферного заповідника, поблизу села Залізний Порт (Південь України). Torilis pseudonodosa раніше був відомий для різних країн Середземноморського басейну та Західної Азії, але не наведений для України чи інших місць Східної Європи. Нами виявилено невідому досі популяцію Torilis pseudonodos, a під час 15-тої польової робочої групи EDGG, міжнародної експедиції Євразійської Степової Групи (EDGG), що проходила на Півдні України з 23 травня по 2 червня 2021 року. Наведено таксон, його морфологію та загальне поширення, описано екологічно та ценологічно його перший український локалітет та надано фотографії місцязнаходження та виду. Вид зустрічався на засоленому степу поблизу узбережжя Чорного моря. У рослинності переважали Agropyron pectinatum і Halimione verrucifera, з Artemisia santonica, Festuca callieri agg., Milium vernale та Vicia hirsuta, як субдомінанти. Класифікація солоного степу ділянки «Потіївська» поблизу Чорноморського біосферного заповідника є проблематичною, оскільки видовий склад являє собою суміш степових та галофітних рослин. Для остаточного висновку знадобиться комплексний фітосоціологічний аналіз. Оскільки жодних ознак антропогенного впливу на території об’єкта не було, ми припускаємо, що Torilis pseudonodosa потрапив до нього в результаті природної міграції його пропагул (наприклад, з птахами). Таким чином, вид можна вважати несинатропним у флорі України.
Keywords: нова знахідка, міграція, Чорноморський біосферний заповідник, Середземноморський регіон.