Аналіз синантропізації трав’яних біотопів України (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2021)
Представлено результати вивчення синантропізації 28 трав’яних біотопів (систематичний та флорогенетичний аналізи, аналіз адвентивної фракції за часом занесення). Встановлено, що синантропна фракція трав’яних біотопів України представлена 584 видами судинних рослин, які належать до 351 роду, 72 родин 3 відділів. В спектрі провідних родин домінують Asteraceae, Brassicaceae, Poaceae. Спектр провідних родів не чіткий, провідні позиції займають роди Atriplex та Veronica (по 11 видів). Основу адвентивної фракції складають види, пов’язані з Середземномор’ям (80 видів), азійським (42) та середземноморсько-ірано-туранським регіонами (38). В складі синантропної фракції флори трав’яних біотопів переважають апофіти (53,8 %). За часом занесення домінують кенофіти (58,8 %). Найширшою биотопічною амплітудою серед апофіnів характеризуються Plantago lanceolata (відмічений у 25 типах біотопів, 92,6 % від загальної кількості), а серед адвентів – Veronica arvensis (18 типів, 66,6 %), Erigeron annuus та Lactuca serriola (17 типів, 60,7 %). Найвищим середнім проективним покриттям (53 %) відзначається Symphyotrichum ciliatum. Встановлено, що усі досліджені трав’яні біотопи України характеризуються певним ступенем синантропізації. Високий індекс синантропізації IS виявлено для трьох біотопів: X36 (46,0), R1C (45,4), R13 (41,0). Найнижчий показник IS зафіксовано у біотопах R44 (8,7) та R56 (14,0). Кількість кенофітів у флористичному спектрі становить 5,7 % від загальної кількості видів, що загалом відповідає такому показнику для трав’яних біотопів Європи (6,5 %). Загалом найбільш синатропізованими виявилися пустельні степи (R1C), внутрішньоконтинентальні засолені степи (R62), напівпустельні солончаки (R64) і депресії (поди) степової зони (X36), натомість найменш синатропізованими є гірські трав’яні біотопи. Таким чином, спостерігається тренд зменшення рівня синантропізації трав’яних біотопів у напрямку від південних регіонів України до північних та гірських.
Keywords: адвентизація, апофітізація, інвазійні види, індекси синантропізації, кенофіти, чужорідні види, EUNIS.