(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2021)
Отримані перші дані щодо видового складу лишайників та ліхенофільних грибів Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». За результатами наших досліджень на території національного парку було виявлено 50 видів лишайників та один вид ліхенофільних грибів. Серед них лишайники Acrocordia gemmata, Arthonia radiata, Athallia pyracea, Biatora chrysantha, Catillaria nigroclavata, Chaenotheca phaeocephala, Cladonia cariosa, C. coniocraea, Coppinsidea croatica, Graphis scripta, Lecaniella naegelii, Lecanora expallens, Lepra albescens, L. amara, Lepraria incana, L. finkii, Mycobilimbia epixanthoides, Phlyctis argena, Peltigera didactyla, Porina aenea, Physcia tenella, Placynthiella uliginosa, Polyozosia persimilis, P. sambuci, Pseudoschismatomma rufescens, Rinodina freyi, Scoliciosporum sarothamni та ліхенофільний гриб Heterocephalacria physciacearum виявилися новими для Волинської області. Coppinsidea croatica вперше наводиться для рівнинної частини України, тоді як Rinodina freyi є новим для України загалом. Rinodina freyi, котрий поширений у лісових зонах Азії, Європи та Північної Америки, є піонерним лишайником, що трапляється на тонких гілочках чагарників або пошкоджених місцях (рубці) на корі дерев. Він характеризується накипною тонкою, майже непомітною сіруватою сланню із плоскими ареолами з негативними реакціями на хімічні тести, сидячими апотеціями 0,4–0,7 мкм діаметром із сірувато-коричневим власним краєм, 50–70 мкм завтовшки та Physcia-типом аскоспорами 15–19 × 6,5–8,5 мкм. Лишайники представлені головним чином епіфітними видами, котрі розвиваються на корі Alnus incana, Quercus robur, Salix fragilis та на піщаному ґрунті річкових терас. Лише один вид, Acrocordia gemmata, включено до Переліку видів рослин, грибів та тварин, що підлягають особливій охороні на території Волинської області.