(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2021)
Родина Lamiaceae Martinov нараховує близько 200 родів і 3500 видів, поширених у всіх кліматичних зонах, з найбільшим видовим різноманіттям в Середземномор’ї. В Україні – 35 родів, близько 180 видів разом із найчастіше культивованими, підвидами та гібридними формами, описаними в статусі видів. Найсуттєвіші номенклатурні зміни відбулися в сегрегатних родах Acinos Mill., Calamintha Mill. та Clinopodium L., види яких увійшли до складу роду Clinopodium. Номенклатурних змін зазнав поліфілетичний рід Micromeria Benth., з якого значна частина таксонів виключено зі складу роду (африканські види включені до складу роду Saturea L.), низка видів, серед яких і представлений в Україні Micromeria serpyllifolia (M.Bieb.) Boiss. уключені до роду Clinopodium L., а також до деяких інших близьких родів. Рід Majorana Mill., представлений в Україні одним інтродукованим видом M. hortensis Moench, уключено до складу роду Origanum L.. Види роду Phlomis L. розглядаються у межах двох родів – Phlomis і Phlomoides Moench, значна частина з яких, описаних з території України, трактуються як синоніми. Рід Rosmarinus L. (R. officinalis L.) уключено до складу роду Salvia L.. Для кожного виду вказано його поширення на території України, а в примітках – дані щодо варіабельності й таксономічної приналежності.