(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2026)
За сучасною класифікаційною системою (APG IV) родини Elaeagnaceae, Rhamnaceae, Cannabaceae (incl. Celtidaceae), Moraceae, Ulmaceae та Urticaceae включені до порядку Rosales, але в цій статті ми, як і раніше, розглядаємо їх у складі двох порядків: Rhamnales (Elaeagnaceae, Rhamnaceae) та Urticales (Cannabaceae (incl. Celtidaceae)), Moraceae, Ulmaceae, Urticaceae). У флорі України родина Elaeagnaceae включає три роди (Elaeagnus Tourn. ex L., Hippophae L., Shepherdia Nutt.) та 8 видів, з яких автохтонним є лише один (Hippophae rhamnoides L.), а всі інші культивуються та іноді дичавіють. Родина Rhamnaceae представлена п’ятьма родами та 12 видами, з яких три роди та чотири види є аборигенними (Frangula alnus Mill., Paliurus spina-christi Mill., Rhamnus cathartica L., R. saxatilis Jacq. subsp. tinctoria Nyman). Родина Cannabaceae включає три роди (Cannabis L., Celtis L., Humulus L.) та 8 видів, з яких половина видів культивується й частково дичавіє. Культурну коноплю (Cannabis sativa L.) і дику коноплю (С. ruderalis Janisch.), які трактуються багатьма як один таксон, ми розглядаємо як два близькі види, що відрізняються за морфологією плода, оцвітиною та біологічними особливостями. В Україні родина Moraceae представлена чотирма родами та п’ятьма видами, що культивуються. Родина Ulmaceae включає два роди – аборигенний Ulmus L. та культивований Zelkova Spach. Раніше до Ulmaceae у вітчизняних флористичних зведеннях включали також рід Celtis L., який нині належить до родини Cannabaceae. Синонімами Ulmus glabra Huds. є назви видів U. campestris, U. elliptica, U. scabra; синонімом U. laevis Pall. є назва виду U. celtidea; синонімами U. minor Mill. є назви видів U. carpinifolia, U. corylifolia, U. foliacea, U. suberosa, U. wyssotzky, що раніше наводилися для України як окремі види. Родина Urticaceae включає два роди: Parietaria L. (три види), Urtica L. (сім видів). Синонімом U. pubescens Ledeb. є назва U. galeopsifolia під якою вид раніше наводився для України.