(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
За́мкова гора (Хоривиця, Киселівка, або Флорівська гора) – історична місцевість Києва, лесово-суглинистий останцевий пагорб з відносно пласкою верхівкою та крутими схилами. Згідно з рішенням Київради №254/915 від 15.03.2007, Замкова гора є комплексною пам’яткою природи місцевого значення. Її площа – 5,9 га. На Замковій горі тисячоліттями здійснювалися різні види господарської діяльності, тому рослинний покрив завжди перебував під значним антропогенним тиском. Починаючи з ІІ сторіччя до нашої ери тут майже безперервно проживали люди. У наш час приблизно 3/4 Замкової гори вкрито лісом, менше 1/4 – трав’яною рослинністю. Це дослідження проведено у 2024–2025 роках. Основним був метод польових спостережень. Гербарні матеріали передано до Національного гербарію України (KW) – гербарію Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України. З деревних рослин (дерев та кущів) на Замковій горі найчастіше трапляються Acer platanoides, A. negundo, Euonymus europaeus, Sambucus nigra, Lycium barbarum, з ліан – Parthenocissus inserta та Humulus lupulus, з трав’яних рослин – Alliaria petiolata, Chelidonium majus, Cichorium intybus, Impatiens parviflora, Lepidium draba, Thinopyrum intermedium тощо. Ряд видів (Allium rosenorum, Calendula officinalis, Hylotelephium × mottramianum, Narcissus pseudonarcissus, Psephellus dealbatus, Tagetes patula, Vinca major тощо) культивуються, деякі з них (Convallaria majalis, Hemerocallis fulva, Symphytum caucasicum та ін.) можуть спонтанно поширюватися. У цій статті наведено перелік видів та гібридів рослин, які у наш час ростуть на Замковій горі в Києві. Загалом, виявлено 192 види і гібриди судинних рослин, найбільша кількість таксонів – у родинах Asteraceae (26), Poaceae (15) та Rosaceae (15). 128 таксонів – аборигенні, 64 – адвентивні. Із останніх 46 належать до кенофітів, 2 – до археофітів, 16 – лише в культурі. Із раритетних, на Замковій горі росте регіонально рідкісний вид Convallaria majalis. Як комплексна пам’ятка природи, Замкова гора має важливе естетичне, рекреаційне та природоохоронне значення.