(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
В Україні мезоксерофітні узлісні угруповання помірного клімату на кислих грунтах союзу Melampyrion pratensis відомі з західних регіонів, але в областях з більш континентальним кліматом поширення таких угруповань лишалося до цього часу не з’ясованим. На Київському Поліссі ацидофільні узлісся і галявини субконтинентальних пребореальних соснових лісів на піщаних воднольодовикових відкладах Дніпровського зледеніння представлені угрупованнями із значною участю євросибірських (Veronica spicata var. pseudoorchidea, Viola rupestris) і східноєвропейських (Cytisus ruthenicus var. zingeri, Koeleria grandis, Psephellus sumensis) псамофітних ксеромезофітів, частина з яких знаходиться в регіоні поблизу західної межі ареалу. Водночас у складі таких угруповань переважають широкоареальні мезотрофні і оліготрофні субацидофільні види, які вважаються діагностичними для союзу Melampyrion pratensis (Agrostis capillaris, Festuca ovina, Hieracium umbellatum, Melampyrum pratense, Peucedanum oreoselinum). Характерним є добре розвинений покрив зелених мохів (Dicranum polysetum, Pleurozium schereberi). Описана нова асоціація Veronico spicatae-Melampyretum pratensis Iakushenko et Voitiuk з «сарматським» характером поширення, яка заміщує середньоєвропейську асоціацію Lathyro montani-Melampyretum pratensis у субконтинентальному кліматі Східної Європи. У південній частині регіону по узліссях значно трансформованих ацидофільних дубових і дубово-соснових лісів на багатших супіщаних грунтах відмічені угруповання за участю Hieracium murorum, які через недостатню кількість фітоценотичного матеріалу запропоновано попередньо називати «угруповання Hieracium murorum-Agrostis capillaris». Для підтримки флористичної різноманітності у ландшафтах зандрових і моренно-зандрових рівнин Київського Полісся забезпечення утримання в лісових масивах узлісь і галявин як місць виростання численних світлолюбних видів із специфічними вимогами є критично необхідним. Результати дослідження доповнюють уявлення про різноманітність угруповань класу Trifolio-Geranietea sanguinei в Україні та розширюють знання про географічне поширення союзу Melampyrion pratensis у Cхідній Європі.