(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
Наводиться тринадцять рідкісних видів лишайників Absconditella sphagnorum, Arthonia granitophila, Dendrographa latebrarum, Enterographa zonata, Halecania viridescens, Ionaspis lacustris, Fellhanera subtilis, Gyrographa gyrocarpa, Haematomma ochroleucum, Stereocaulon dactylophyllum, S. pileatum, Trapelia corticola, Zamenhofia pseudohibernica та два види ліхенофільних грибів Taeniolella friesii і Zyzygomyces physciacearum, які були відомі лише з кількох місць в Україні, переважно в Карпатах. Усі види вперше наведено для Національного природного парку «Зачарований край». Вид Dendrographa latebrarum вперше зареєстрований в Українських Карпатах. Arthonia granitophila, Halecania viridescens та Taeniolella friesii раніше були відомі лише з одного місця в Українських Карпатах. Ionaspis lacustris та Stereocaulon dactyllophylum раніше були відомі лише з одного місцезнаходження в межах України та були повторно знайдені у Вулканічних Карпатах через 73 та 93 роки відповідно. Узагальнено дані про місцезнаходження та поширення в Україні усіх наведених у статті видів.