(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
В степовій зоні України було відмічено 47 видів грибів класу Laboulbeniomycetes, які було виявлено на 62 видах комах з 44 родів, 8 родин та 3 рядів. Провідними за кількістю видів є роди Laboulbenia – 26 видів (55,3 %) та Rhachomyces – 3 види (6,4 %). Кожен із родів Cantharomyces, Distolomyces та Herpomyces представлений двома видами (по 4,2 %). Роди Amorphomyces, Corethromyces, Dioicomyces, Eucantharomyces, Hesperomyces, Mimeomyces, Misgomyces, Monoicomyces, Peyritschiella, Rhadinomyces, Sphaleromyces та Zeugandromyces представлені одним видом (по 2,1 %). Найбільша кількість видів грибів пов’язана з комахами, що віддають перевагу біотопам із постійно зволоженими ґрунтами, зокрема прибережним біотопам (В4), біотопам заплавних вербово-тополевих лісів (Д1.6.1), лучним і заболоченим біотопам (Т3). У таких умовах спостерігається значне різноманіття сапрофітів і фітофагів, які, у свою чергу, слугують кормовою базою для дрібних хижих комах, багато з яких є господарями лабульбенієвих грибів. Підвищена вологість повітря і ґрунту, а також більш рясні та часті опади у вигляді туманів також сприяють росту й розвитку лабульбенієвих грибів. На лучно-степових та степових ділянках із сухими ґрунтами, у біотопах із надзвичайно високою солоністю ґрунту виявлено незначну кількість видів лабульбенієвих грибів. Комахи-господарі, що віддають перевагу більш сухим остепненим ділянкам, частіше уражені лабульбенієвими грибами в тих локаціях, де степ розташований безпосередньо поблизу водойми.