(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
Результати досліджень продемонстрували важливість об’єктів культурної спадщини антропогенного походження для збереження біорізноманіття. Старі цвинтарі є одним з об’єктів культурної спадщини. Ми дослідили 50 старих кладовищ у степовій зоні України, на території геоботанічного району Правобережного Злакового Степу (в межах Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської та Одеської адміністративних областей) впродовж 2007–2024 років. На старих цвинтарях представлено три біотопи з Резолюції 4 Бернської конвенції, зокрема E1.2 Багаторічні трав’яні кальцифітні груповання та степи, F3.241 Центральноєвропейські субконтинентальні чагарникові зарості, F3.247 Понтично-сарматські листопадні чагарникові зарості. Найбільшою природоохоронною цінністю характеризується тип біотопу E1.2, в ньому відмічено угруповання трьох формацій Зеленої книги України, та 41 вид рослин, що охороняються. Два інших типи відзначаються невисокою созологічною цінністю. В складі біотопу F3.241 відмічено лише три види регіонально рідкісних рослин (Limonium platyphyllum, Muscari neglecta та Vinca herbacea). В межах біотопу F3.247 виявлено одне угруповання, включене до Зеленої книги України – угруповання формації мигдалю низького (Amygdaleta nanae) та три регіонально рідкісних види рослин (Limonium platyphyllum, Prunus tenella та Vinca herbacea). Збереження біотопів на старих цвинтарях від розорення стало можливим завдяки шанобливому ставленню до місць поховань в Україні. Основними загрозами для біотопів є повторні поховання, поширення інвазійних видів, відсутність належного менеджменту, спрямованого на видалення чужорідних деревних та чагарникових рослин та вилучення сухої підстилки на старих цвинтарях. Одним зі способів зберегти ці території може бути включення окремих ділянок діючих старих цвинтарів до Смарагдової мережі або оголошення пам’ятками природи недіючих цвинтарів. Також доцільно застосовувати м’яку інформаційну компанію з роз’ясненням шляхів екологізації догляду за похованнями, які б не шкодили природному біологічному різноманіттю.