(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
У статті представлено результати дослідження внутрішньовидового різноманіття P. oleracea s.l. (Portulacaceae) в Житомирському Поліссі та Правобережному Лісостепу України (Житомирська область) на підставі мікроморфологічного вивчення його ультраструктури поверхні насіння. Встановлено дев’ять внутрішньовидових таксонів (морфотипів) P. oleracea s.l. у дослідженому регіоні: P. daninii, P. granulatostellulata, P. nitida, P. oleracea s. str., P. papillatostellulata, P. rausii, P. trituberculata, P. macrantha, P. sardoa; останні два таксони є новими для флори України. Найбільш поширеним морфотипом у регіоні є P. granulatostellulata (50.4 % із досліджених екземплярів), рідше – P. papillatostellulata (20.6 %), значно рідше – P. macrantha та P. sardoa (по 7.8 % кожен), дуже рідкісними в регіоні, як і в Європі в цілому, є P. daninii, P. nitida, P. oleracea s.str. та P. rausii. Відзначено істотне домінування внутрішньовидових таксонів комплексу з поверхнею насіння з різними мікроскульптурами (P. granulatostellulata, P. macrantha, P. papillatostellulata, P. rausii, P. sardoa, P. trituberculata) на відміну від таких з гладкою поверхнею (P. nitida та P. oleracea s. str.). Встановлено, що в деяких локалітетах із досліджуваного комплексу представлені рослини кількох морфотипів (наприклад, двох – P. granulatostellulata + P. papillatostellulata; P. rausii + P. trituberculata або трьох – P. granulatostellulata + P. papillatostellulata + P. sardoa) або навіть кілька морфотипів на одній особині (наприклад, P. granulatostellulata + P. papillatostellulata; P. macrantha + P. trituberculata). Представлено оригінальні фотографії ультраструктури поверхні насіння досліджуваних морфотипів за допомогою скануючої електронної мікроскопії (СЕМ), складено ключ для визначення таксонів. Результати дослідження свідчать про складність P. oleracea s.l. і відповідно різні погляди на статус внутрішньовидових таксонів. Актуальним є подальше дослідження комплексу в різних регіонах країни для встановлення його складу, природно-видової диференціації, еволюції та реконструкції шляхів поширення.