(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
На території Національного наукового центру «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича» (м. Київ) протягом 2022–2023 років були проведені дослідження спонтанної і культурної флор. У їх складі виявлено 401 таксон (види, підвиди і гібриди), що належать до 73 родин. Аборигенна фракція досліджуваної флори включає 208 таксонів місцевих рослин із 47 родин; адвентивна – містить 73 чужорідні таксони із 27 родин. Культурну флору досліджуваної території представляють 137 таксонів із 42 родин. Серед адвентивних рослин переважають ксенофіти – 45 таксонів (61,6 %) і ергазіофігофіти – 28 таксонів (38,4 %). Відмічено високі показники акліматизації і схильності до спонтанного розмноження багатьох ергазіофітів. Для 28 культивованих рослин виявлено самосів, а 8 схильні до вегетативного розростання. У географічній структурі природної флори переважають широкоареальні таксони: голарктичні, євразійські, космополітні і палеоарктичні (61,6 %). Також наявні види бореальної, європейської, європейсько-сибірської груп (загалом 18,7 %). Виявлена велика частка збірної групи європейсько-субсередземноморських видів і повністю відсутні степові та субсередземноморські геоелементи. Згідно з географічним розподілом досліджена флора є типовою для лісової зони. Встановлено, що більшість адвентивних рослин за походженням є виходцями із субсередземноморського регіону, також досить велика їх частка є азійськими та американськими видами. За біоморфологічною структурою серед місцевих рослин переважають багаторічні трав’яні рослини, деревні становлять 15,8 %. Серед культивованих рослин на досліджуваній території домінують дерев’янисті біоморфи (55,2 %). Вперше комплексно визначено у складі спонтанної і культивованої локальної флори рослини з нектарною та пилковою активністю. Всього зареєстровано 119 (29,6 %) таксонів таких рослин.