(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2022)
За сучасними оцінками, родина Rosaceae включає від 90 до 120 родів і 3000–3500 видів, поширених переважно в помірних і субтропічних областях земної суші; значно менше – в тропіках і пустельних регіонах. В Україні – 59 родів та понад 280 видів (разом із підвидами) і найбільш часто культивованими, що нерідко дичавіючими (всього в культурі та ботанічних садах вирощується ще близько 360 видів, які не виходять за межі культивування). В порівнянні з попереднім виданням чеклісту, відбулися суттєві номенклатурні зміни в родах Alchemilla, Crataegus, Potentilla, Rosa, Rubus, Sorbus та ін. Зокрема, самостійними родами, виділеними з роду Potentilla s.l. , розглядаються Argentina, Comarum, Dasiphora, Drymocallis, Sibbaldianthe. Окремими родами, виділеними з Sorbus s.l., є: Aria, Cormus, Hedlundia, Karpatiosorbus, Torminalis, що підтверджується літературними даними, які базуються на дослідженнях нуклеотидних послідовностей ядерної і рибосомальної ДНК. Самостійними родами в пропонованому списку видів розглядаються Microcerasus, Padellus, виділені з Cerasus s. str. (Prunus s. l.). В той же час роди Aphanes, Duchesnea включено в рід Potentilla; Mespilus – в рід Crataegus; Poterium – в рід Sanguisorba. Багато нових видів (як і тих, що переведені в синоніми) виявилися в родах Alchemilla, Crataegus, Potentilla, Rosa, Rubus. В анотований список уключено також культивовані види, зокрема й ті, що не виходять за межі культури. Найбільш чисельними на автохтонні види та широко культивовані, що нерідко дичавіють у флорі України є роди Alchemilla (64 види), Rubus (63), Rosa (53), Crataegus (37), Potentilla (37). В той же час багато родів представлені одним або двома видами (Aremonia, Aruncus, Comarum, Cormus, Dryas, Drymocallis, Hedlundia, Karpatiosorbus, Sibbaldianthe, Torminalis, Waldsteinia та ін.).