(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2008)
Досліджено вплив важких металів Zn2+, Pb2+ і Ni2+ на вміст вільного проліну та активність супероксиддисмутази у мохів Hylocomium splendens, Pleurozium schreberi і Rhytidiadelphus squarrosus. Визначено вплив Cu2+ і Cr6+, низької й високої температур та осмотичного стресу на вміст вільного проліну та активність каталази у печіночника Marсhantia polymorpha. Виявлено, що акумуляція проліну значно посилюється під впливом високих температур та осмотичного стресу, ніж за присутності важких металів. Зроблено висновок, що в толерантніших видів стресові умови можуть підвищувати захисні процеси, а саме акумуляцію вільного проліну та активацію детоксикаційних ферментів супероксиддисмутази й каталази.