(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2009)
В статті наводиться список созофітів заплави Нижнього Дніпра, який налічує 38 видів судинних рослин. Серед них 23 види достеменно зростають в заплавіДніпра (Agropyron dasyanthumLedeb., Aldrovanda vesiculosaL., Astrodaucus littoralis(M.Bieb.) Drude, Centaurea brevicepsIljin, Ceratophyllum tanaiticumSapjeg., Epipactis palustris(L.) Crantz., Eryngium maritimumL., Leucojum aestivumL., Lindernia procumbens(Krock.) Borbбs, NymphaeaalbaL., Nymphoides peltata(S.G.Gmel.) O.Kuntze, Orchis palustrisJacq., Rumex ucrainicus Fisch. ex Spreng., Salvinia natans(L.) All., Senecio borysthenicus(DC.) Andrz., StipaborysthenicaKlokovexProkud., ThymusborysthenicusKlokovetDes.-Shost., TragopogonborysthenicusArtemcz., TrapanatansL. s.l., UrticakioviensisRogow., UtriculariavulgarisL., VitissylvesrisC.C.Gmel., Zostera marinaL.), зростання 7 видів можливе, але сумнівне (Astragalus borysthenicusKlokov, CarexsecalinaWilld. exWahlenb., CerastiumucrainicumPacz. exKlokov, ElatinehungaricaMoesz, Goniolimon graminifolium(Aiton) Boiss., SchoenusnigricansL., Trachomitumvenetumsubsp. sarmatiense(Woodson) V.E.Avet.), 5 видів наводяться помилково (AchilleaochroleucaEhrh., Alyssum borzaeanumE.I.Nyjarady, CentaureapaczoskiiKotovexKlokov, Dianthus bessarabicusKlokov, SuaedabacciferaPall.), і ще 3 види трапляються лише в культурі (Betula borysthenicaKlokov, ConvalariamajalisL., QuercusroburL.). 30 созофітів, включаючі сумнівні, що природно зростають в пониззі Дніпра, займають 60 позицій в різних списках раритетних видів, в тому числі Світовий Червоний список МСОП -3 види, Європейський Червоний список –8, Червоної книги України –11, Бернська конвенція –6, конвенції Cites–2, Червоний список Херсонської області –30.